Fysisk trening av hund

Etter litt tenking, har jeg jo innsett at jeg har vært lite flink til å tenke på Prima’s fysiske helse i det siste. Jeg har slitt med store betennelser i beina,og har derfor ikke orket å gå noe særlig. Det har ført til kortere turer, og mindre skogsturer i kupert terreng, og mer sykkeltur- både lange og intensive korte. Det har blitt mye lydighets eller rallytrening som  har gått på bekostning av fysisk fostring- det er ikke greit. Prima har nå en liten pause, og skal bare fokusere på fysikk.

Fikk beskjed fra fysioteraputen at hun gjerne må gå i ulendt terreng- så begge disse dagene har det blitt turer i skog og mark. Jeg har også massert henne hver dag, noe jeg skal forsette med.

Jeg vil ha Prima slankere, i bedre form og med bedre og friskere kropp.

Prima sin hvilepuls for sin størrelse skal ligge på ca 70-100 slag i minuttet. Jo bedre trent en hund er, jo lavere er hvilepulsen.

Det er også gjort undersøkelse og tester, og hunder med bedre fysikk gjør det bedre og har bedre utholdenhet i hundesporter.

Vanlige  gåturer er som regel veldig lite trening for hunden, det må gjerne høyere tempo til, og eller kortere mer intensive økter til for å bedre kondis på hunden.

Det er fem ting vi burde legge inn i fysisk trening for å få en helhetlig trening, og med varierende intensitet:

Distansetrening- lav og høyintensitet

Intervalltrening- lang og kortintervall, lav og høyintensitet

Styrketrening

Balansetrening

Kordinasjonstrening

Prima fungere dårlig på varme dager, så de fleste turer for oss går når temperaturen er under 15 grader.

Noe jeg har slurvet med er oppvarming og nedgåing- det er tullete.

Varm gjerne opp i 15-20 minutter for å unngå skader under treningen, jo hardere arbeid som venter hunden, jo lengere oppvarming.

Distansetrening foregår gjerne for vår del med sykkel om sommeren, om vinteren får vi det sjelden til. Da blir det i tilfelle bare lange lange turer.

Jeg varierer med å sykle turer som er opptil 5 km i slengen, hvor jeg hovedsaklig kjører i travtempo – med innlagte spurter med galopp. Vil ligger på rundt en mil  per tur, jeg håper å øke denne jevnt og trutt utover sommer og høst.

Intervalltrening:

Om sommeren blir dette gjerne bading, hvor hun apportering, desverre sluker Prima en del vann under svømming- så alt for mye bading blir det ikke. Men jeg trener gjerne der det er langgrunt.

om høsten kjører jeg gjerne sykkel så fort jeg kan over korte strekninger, da løper hun fritt ved siden av. Dyp snø om vinteren er også fint å trene i. Lek med andre hunder er gjerne intervalltrening.

Styrketrening

Her har jeg trent lite, men trente mye med dalmatinerene mine- gjerne med kjetting eller vanndunker. Kløv kan også brukes. Hun bruker også muskler når hun må dra meg i magebelte.

Jeg har også brukt utstyr fra Fitpaws for å trene de indre muskelgruppene, men dette er hard trening, så ta det forsiktig, og ikke hold på for lenge.

Fitpaws går også under Balansetrening og kordinasjonstrening.

Jeg trener også i sandtak, dette er tungt og bør ikke gjøres for ofte.

Så må jeg være obs på tegnene som Prima gir meg:

Strekker seg mindre

ruller seg mindre

virkere stivere etter lengere tids hvile

blir stuttere i bevegelsene

går gjerne i passgang

virker uvillig til å jobbe

Nå skal mi få fikset dette, og så skal vi passe på at det ikke skjer igjen.

Jeg får begynne å lage en treningsdagbok over fysisk trening også:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.