Trenger litt hjelp

Siden jeg er en snål person, så prøver jeg igjen. Jeg er jo livredd for å få en ikkefungerende hund. Så jeg meldte meg likegodt på et nytt kurs, nytt sted og ny instruktør.

Vi var 5 hunder på kurset,
To blandinger
1 Jack
1 Flat
og min lille Primapøbel:)

Det gikk i tjo og hei, som forventet. At hun derimot synes det var helt greit å sitte i fremmede bil, med en helt fremmed hund uten særlig lyd imponerte.
Vi må derimot jobbe med forstyrrelse av hunder som bjeffer og knurrer, det liker hun ikke. Faller fort ut, og blir forvirret. Lurer på om å leke med henne her, kan øke fokuset på oss.

Hun var nok heit, og litt stresset for hun var hard i munn, og munnviker- det løste jeg med å roe ned, og terpe på å ta godbit forsiktig.
Vi trente på kontakt, gå pent i bånd/lineføring, og tannvis. Tannvis går jo i hytt og gevær, hvem har vel tid til å sitte rolig når det kommer mulige kosemosepersoner bort…

Det jeg trenger hjelp til er:
Kontakt- hva gjør dere?
Jeg har alltid trent inn blikk kontakt, og brukt det mye både under lydighet, og omvendt lokking.
Så var det noen som viste meg omvendt lokking, der hunden skulle nikikke på godbit/leking el- ikke blikk kontakt. Ville at de skulle kikke på godbit/leke for letere få de til å se utover, og fokusere på det, ikke fører.

Så jeg har trent slik i det siste, men på kurset ville de helst ha blikk kontakt. Tok meg bare noen gjentakelser før hun husket det. Men hva skal jeg velge? Blikkkontakt eller godbit/leke stirr?
Hva er fordeler og ulemper?

uansett må jeg bestemme meg for en, å trene inn den godt, så den sitter knall før jeg i det hele tatt begynner å tenke på to forskjellige?

Så lurer jeg på- hvor mange innkallingskommandoer har dere??

Jeg har fire, men trenger jeg så mange?

JA KOM- kun brukt i lydighet
Kom- kom hit, helt inntil, kom straks
Komme- kom hit, hold deg rundt meg
Hit- brukes mer som en hold deg innen synsvidde, ha kontakt med meg, vit hvor jeg er.
gaveprima 018

10 kommentarer til “Trenger litt hjelp”

 1. Hei, jeg har absolutt ingen fasit, men kan skrive hvordan jeg gjør det. Jeg tror vi har ganske like hunder, Sara er også en hund som fyker lett opp i stress så det må jobbes med hele tiden i forhold til å takle vanskelige miljø og hunder rundt oss 😉

  KONTAKT – jeg har alltid blikk kontakt når vi trener, jeg vet ikke om jeg skjønner helt hva du spør om. Du vil vel at hun skal ha blikk kontakt når dere går fri ved fot osv? Jeg belønnet mye for at hun tok kontakt med meg frivillig ute på tur osv i starten, hun var 10 mnd gammel da hun kom til meg så hun va ikke naturlig kontaktsøkende akkurat i den alderen. Det med blikk kontakt under lydighetstrening kom litt av seg selv tror jeg. Men nå har jeg det som et krav. Dersom hun mister blikk kontakten under fri ved fot avbryter jeg øvelsen og erter henne litt med godbit/leke og starter på nytt.

  OMVENDTLOKKING – jeg bruker mye omvendtlokking når jeg trener (det er veldig effektivt for å roe ned min hund når hun er stresset),men jeg ser ikke det som enten eller i forhold til blikk kontakt. Omvendtlokking går vel på at hunden skal lære seg at det lønner seg å holde seg i ro dersom den skal få servert godbiten, i stedet for å strekke seg fram. Jeg bruker det mye under innlæring av å holde en posisjon (stå, sitt, ligg osv). Når jeg holder en godbit foran henne skjønner hun at det er omvendtlokking vi holder på med, og da tilbyr hun ikke blikk kontakt. Men dette kan du endre ettersom hva du vil hunden skal gjøre, dersom hunden ikke får godbiten kommer den til å prøve andre ting og da er blikk kontakt en av tingene den vil prøve. Når du da gir godbiten skjønner hunden at det er det du er ute etter akkurat nå., Dette kan jeg veksle mellom uten at hun blir forvirret, men i utgangspunktet er det er frys bevegelse jeg vil ha under omvendtlokking. Det er sjelden jeg belønner blikk kontakt da.

  INNKALLING –
  “Sara kom” – dette bruker jeg på tur, da skal hun komme helt inn til meg
  “Sara” – dette bruker jeg når jeg tar en innkalling i lydighet der det kommer en dekk eller stå kommando
  “Plass” – dette bruker jeg på en vanlig klasse 1 – innkalling og når jeg skal kalle henne inn etter at hun har utført stå eller dekk under innkalling.
  Men vet mange som bruker den samme kommandoen om hunden skal stanse underveis eller komme helt inn så det kan hende jeg går over til å bruke bare en kommando etter hvert 😉

 2. Jeg bruker blikkontakt. Trener det helt enkelt ved å ha hunden i rett posisjon og belønner hvert blikk opp. Mister de fokus, sier jeg ingenting men begynner bare på nytt. Bruker ordet plass når de kan det. Betyr, for mine hunder, helt enkelt, vær i posisjon med full kontakt. Brukt det samme på kursdeltagere og har hatt gode resultater.
  Når det gjelder kommadoer, bruk mist mulig ord, gjerne bare et. På vanlig tur bruker jeg hit. På innkalling i lydighet bruker jeg helt enkelt plass. Husk, en hund hører stort sett bare det siste ordet. Bruker du for mange, blir det bare mas for dem. Tenk enkelt, det er det beste.

 3. Syns du er tøff som tar tyren ved hornene og starter på nytt kurs! 😀

  Jeg vil ha blikkontakt. En hund som har godbitkontakt vil bli skakk og rar i alle øvelser hvor den forventer godbit, og det ser fort ganske stygt ut. Scala har lett for å bli veldig opptatt av godbiten (selv om hun egentlig ikke er særlig glad i godbiter…), så jeg må være nøye på å kreve blikkontakt og ikke holde klar godbiten for å unngå rare kroppsstillinger i øvelser som innkalling med stå/dekk, avstand, etc.

  Vi har MANGE ord og uttrykk jeg bruker for innkalling, akkurat som deg. Scala, Scala kom, være her, komme da, kom igjen, ja kom! etc. Men det er kun når jeg bruker innkallingskommandoen (dvs navnet hennes), eller fløyta, at jeg KREVER at hun kommer sporenstrekt. Gjør hun ikke det, slik som hun fant på i visse “selvstendige” perioder, så får hun rett og slett tilsnakk; og vi er supernøye på å belønne disse kommandoene skikkelig også. Så de andre er på en måte oppmuntringer, om du skjønner? Har aldri tenkt på det som et problem 🙂

  Ang det med kurs, så lurer jeg på om dere sliter litt med kontakt i vanskelige miljø? Og at det blir litt mye stress og kav for dere begge? Jeg syns nemlig kontakt var kjempevanskelig med Scala som valp, det var helt tydelig at hun var en jakthund som søkte ut og lette etter fugl. Det første halve året av sitt liv håndfôret vi 50 % av dagsrasjonen hennes, og krevde kontakt for maten. Det angrer jeg absolutt ikke på, for det var virkelig en jobb å få den kontakten vi har nå. Og det ble selvfølgelig enda vanskeligere på kurs hvor alt var kult rundt henne 🙂 Bare en tanke!

  Og du kommer absolutt ikke til å få en ikkefungerende hund, syns du er kjempeflink med henne 🙂

 4. Ingrid skriver om kontakt i vanskelig miljø. Her kjenner vi oss igjen med Guro. Vi var alene om å ha en hund som ikke kunne konsentrere seg/fokusere på oss og vi gikk 5-6 kurs, alltid kun oss med dette problemet. Hjemme i stua gikk øvelsene bra. Det hjalp da vi øvde inn blikkontakt ila. en hel vinter pluss å trene vent. Vi hadde en skål med knotter, Guro lå “på teppet ” 2m unna og når hun ga blikkontakt kastet vi en godbit. På siste kurs lå hun i fellesdekk mens trenerens hund hoppet over hundene og det regnet pølsebiter.

 5. Det er ikke alltid så lett med disse unghundene. De har mange tanker i hodet sitt, nesten hele tiden. Kontakt har jeg ikke vært særlig flink til å trene på selv, men mitt mest effektive tips er å føre godbiten mot hodet, sånn hvis hunden detter ut. Litt sånn back to basic-valpetrening. Ellers så er det jo bare å hjernevaske hunden når man har mulighet i litt mer rolige miljøer 🙂 Jeg bruker det ofte rundt fôring, hvis jeg venter til hunden ser på meg før den får hversågod. Da setter jeg maten ned, men den skal ikke røres før hunden ser på meg. Det kan være en tålmodighetsrprøve, men det hjelper veldig på kontakttreningen ute i felten senere 🙂

  Innkalling… Ja, der tror ikke jeg skal skrive så mye, for her blir det mye av alt, hit, kom, Cujo og alt annet som man ikke skal si 😛 For Venus sin del så funker “belønning” rett og slett fordi jeg har vært flink å bruke det KUN når jeg faktisk har belønning, og dermed har det blitt en solid kommando, som jeg BARE bruker når jeg faktisk har belønning på lur. I prinsippet er det jo det man bør gjøre ved bruk av kommandoen kom/hit, så her handler det rett og slett om at det blir lettest for meg å bruke det ordet. (Det er ikke bare hunden som skal generalisere kommandoen, hihi) Så, ingen veldig banebrytende tips herfra, men lykke til videre med treningen :))

 6. Her var det en del jeg ikke har tenkt over, og sikkert ikke vært konsekvent på. “Hit” og “her” bruker jeg nok “strengere” enn “Komme”. Da skal det skje ganske så fort. Jeg bruker også “vente”, hvis de går for langt unna, da skal de stoppe eller komme meg i møte. Ang godis eller øyekontakt, så bruker jeg begge deler. Jeg vil at de skal se på godisen i “stå” mtp utstilling. Ellers foretrekker jeg øyekontakt.

  Der fikk jeg noe å tenke på. Takk 🙂

 7. På plass – innkalling lp/bruks
  Jaaa kom! – tur innkalling
  Vær her – hold deg i nærheten

  Ellers så generelt med trening av valp/unghund har jeg tro på å tilrettelegge for det enkelte individet, ikke stress – det løsner! 🙂
  Sørg for god nok avstand og passelig med ro/forstyrrelser, og øker gradvis etterhvert. Omvendt lokking synes jeg førte til en mer passiv og veldig spørrende hund, ikke bare på lp banen men også i hverdagssituasjoner. For meg ble det veldig feil, og jeg har ikke bruk omvendt lokking på Lykke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.