Hundebøker

Jeg lovet før jul at jeg skulle skrive litt om hundebøker jeg har lest, og hva jeg synes om de.

Jeg elsker hundebøker, jeg elsker å bestille, vente, hente på posten, få de i hendene- og bare glede meg til å lese de. Noen ganger har jeg bommet totalt, andre ganger er det full klaff og jeg nyter boka.

Bøkene jeg kommer til å fortelle om idag, er mest fra de siste årene, men jeg tar med noen klassikere- eller bøker jeg synes man burde lese.

Klassikerene:

Genetics and the social behavior of the Dog by Scott and Fuller

Dette er virkelig en klassikere, og selv om den kom ut i 1965 er den svært aktuell i dag også.

Boken er på engelsk, og her må du kunne engelsk godt og ha grunnleggende kynologisk forståelse. En utrolig bra bok, tungt og dyptgravende stoff- men en får utrolig utbytte av boken.  Virkelig en veldig god bok!

 

Exel-erated learing, explaining how dogs learn and how best to teach them by Pamela Reid. Kom ut i 1996

Dette er også en fantastisk bok, liten og lettere i språket, selv om den er grundig.

 

Animals in translation by Grandin and Johnson.

Kom ut i 2005.

Denne boken er svært interessant, og det mest spennende med forfatteren er at hun er autist- det gir et helt annet innblikk og forståelse for dyrs adferd. Fasinerende bok

På talefot med hunden- av Rugaas

En bok jeg har hatt stor glede av, og lest mye. Den var ganske nytenkende den gangen den kom ut- men mye av det kan fremdeles brukes i dagens hundehold.

 

PS: hvis dere synes at bøkene mine ikke er så svært gamle så er det to ting som gjør dette. Jeg bruker ikke tid på gamle lydighetsbøker osv for jeg trener ikke slik. Det er først i de senere år at hunden er blitt spennende for forskning. Derav er det faktisk  ikke hunden studert i stor grad.

Hent ballen- Gabrielsen

Rett og slett en bok som er både fornuftig og humoristisk.

The cultur clash- Donaldson

Utgitt 1996

En svært god bok om forhold mellom mennesket og vår firbente venn. En bok jeg har lest opptil flere ganger.

The other end of the leash av McConell

utkom i 2002

En svært god bok, om for forskjellige vi faktisk er som arter, og hvor flinke hunder faktisk er som forstår så mye. Og hva vi ikke fatter.

I hundars sallskap  og hundens hemmelige liv av Thomas

Utgitt i 2002

Dette er en fagbok, hvor forfatteren sper på med mange personlige erfaringer om sitt hundehold basert på fakta i bakgrunn. Koselig lesing.

Reaching the animal mind av Pryor

Den meste kjente boken hennes er utvilsomt Don’t shoot the dog. Og hun har veldig mange gode bøker om trening, og forståelse av hva hunder ser på som belønning, og hvordan det oppfattes. Sees på som en av grunnleggerene av klikkertrening.

Dogs by Coppinger

utkom i 2001

Dette er en av de beste bøker jeg har lest om hunders opprinnelse og bakgrunn. Fantastisk bok, faglig men lett forståelig. De har også kommet med flere bøker i den senere tid, og alle er veldig gode.

Från valp til stjarna av Hagstrøm/Brandel

Jeg kjøpte min i 2010- det er kommet en ny og forbedret utgave nå ganske nylig.

Hvis du skal ha en treningsbok, så er dette den du trenger for din valp. En utrolig god bok om trening.

Spårhunden og lukterna av Falt, Gustavsson, Karlsson og Åberg

Utkom i 2011

En svært dyptgående, og god bok om hundens organ- nesen. Svært god bok om både innlæring og om hvordan hunden bruker nesen.

Canine Behavior av Handelman

utkom i 2008

En svært god, svært illustrert bok om hundespråk. Vel verdt å lese.

Da var vi ferdig med klassikerene i mine øyne. Da går vi videre til nyere bøker i vår tid.

Bringing light to Shadow av Dennison

Utkom i 2005

Når jeg har en skikkelig down periode under trening, og mister motivasjon så blar jeg og leser i denne. En veldig god, spennende bok om å trene en virkelig vanskelig hund- og hvor lang tid ting faktisk tar.

Fystraning for hund av Holmgren

Utkom i 2008

En god bok om fysisk trening av hund, som er vel så viktig som det mentale. En viktig bok, særlig da jeg synes at veldig mange fra familiehunder til konkurransehunder slurver med den biten, og det med oppvarming osv. Fin bok

Apportering til hvardag og fest av Blomster

utkom i 2012

En veldig god bok om akkurat dette emne.

 

Beetween Dog and Wolf by Addams

En god bok som lett og greit forklarer de store forskjellene mellom disse to artene.

Med sikta på 10an av Svartberg

utkom i 2006, og har nylig kommet ut i ny og forbedret utgave.

En veldig god og grundig bok om konkurranselydighet.

 

Puuuuuuust, vi nærmer oss slutten- litt til igjen

Nå til de siste bøkene jeg har lest:

Dog behaviour, evolution and cognition av Miklosi

Utkom i 2007- desverre oppdaget jeg ikke denne boken før for et par år siden.

Denne boken stiller seg på linje med Scott og Fuller, en utrolig god bok om hunden. Fantastisk bok som viser fremgangen som er gjort i forskning på hund siden 50 tallet. En bok som en virkelig bør lese.

Humans, Dogs and civilization by Chaika

utkom i 2014

Det er en lettere bok å lese, den basere seg kun på andres forskning,  og med mye personlig erfaring/opplevelser. Jeg synes boken ikke er udelt god, og den gjentar seg selv til det kjedsomlige. Men tar opp nyere forskning av hund på en mer forståelig måte enn de mer rene fagbøkene om emne.

Dog sport skills av Fenzi og Jones

utkom i 2014

Dette er bøker jeg liker veldig godt, hun har skrevet en serie på fire, og jeg tror det kommer mer. Dog kunne jeg godt ha hatt enda mer fagbasert, dypere inn i stoffet. Men som en god lydighetsbok er det mange gode tips.

Jeg har også lest nyere titler som er utkommet av Mcconnel, Coppinger, så sjekk også disse ut.

Håper dere har fått noen tips, og gi meg gjerne tilbakemelding på hva dere synes om bøkene:)

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.