Hvor er rallylydigheten på vei?

Nå sitter vi å venter på at de nye reglene skal godkjennes, og komme ut. Vi har lest de foreløpige regelforslagene, og sendt svar inn til høring. Vi har hørt at de antar at de kommer til å gjelde fra 1 januar 2018.

Hvilke regler som kommer vet vi ikke, og ikke helt hva som kan vente oss. Det er sterke indikasjoner at matskålene kanskje blir forandret, og at honnøren blir borte. Men det blir spennende å se hvor vi ender opp.

Og hva vil de med de nye reglene, gjøre det mer likt til Sverige og Danmark?  Det er ikke de helt store forskjellene til Sverige, men de begynner med vanskeligere skilt tidligere i klassene.

Jeg har drevet med rally i ca to år,og bare på de to årene har jeg merket stor forskjell i rallylydigheten. Det er høyere krav enn for bare to år siden, særlig i de to øverste klassene. Jeg kan se filmer fra Elite Rally fra 2013 og de hadde ikke kommet igjennom Elite i dag uten disk.

Når jeg begynte var tema og det overordnede målet at det skulle være moro, enn motvekt til det stramme, strikte Lp miljøet. At alle var velkommne, og alle kunne få prøve seg. Det var alle slags raser, og alle slags hunder.

Derfor fikk vel også rally rykte som sporten for de som hadde hunder som var for dumme, redde eller vanskligere for Lp. Og det var med disse fordommene jeg gikk inn i rallymiljøet, og til å begynne med så fikk jeg også bevis for disse fordommene mine. Men det har skjedd en endring i miljøet.

Jeg ser også at sporten har eksplodert i popularitet, og det har ført med seg begge sider.

Før kunne det være friere, og ledigere fordi det var ikke så mange som drev med det. Det var lettere å bli champ for bare fire år siden enn idag.

Nå er det så mange, og såpass mange gode at nivået for å få 200 poeng er blitt høyere, dommerene er blitt strengere, og det slås ned på ting som før gikk igjennom. Men sånn blir det nesten når en sport vokser så fort. Vi kan ikke ha de ti beste med 200 poeng, og bare tid som skiller.

Dette har også ført til at det er mer disk, og jeg har vært på stevner hvor det var 28 av 33 som fikk premiering- er dette noe vi kan forvente fremover?

Vil vi ha en sport hvor det er nærmest umulig å bli champion? Hvor det er utrolig vanskelig å hevde seg hvis en bare gjør det for morro? Er det på vei til å bli like prestisje som Lp. Det er bare de ivrigste og de som trener best som kan gå Elite?

Har rally blitt for alvorlig? Eller er det en naturlig konsekvens av at sporten har vokst uhorvelig fort, og at en er nødt til å stramme inn?

Noe jeg håper virkelig skjer i rally, er at dommerene blir mer helhetlige i dømmingen, nå føler jeg at det er mye subjektivt ute å går, og flere dommere gir ulike beskjeder på hva som er lov- det er forvirrende for oss som er deltagere. For det er så mange fine dommere der ute, og de gjør en god jobb.

Jeg bare undrer litt over hvor sporten er på vei?

Jeg gleder meg til å forsette med rally, og jeg gleder meg til det nye som kommer, så får vi se hva vi ender opp med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.