Neseprøve

Neseprøve- det er den vanskeligste øvelsen jeg har jobbet med til nå. Jeg har jobbet utrolig lenge på den, og jeg har en god del igjen. De sier at det tar ca 1 år å lære inn denne øvelsen,og det er også min erfaring.

Det er også masse annet med disse neseprøvene. Det er viktig å skille de. Skille mellom dine neseprøver, med din lukt, de som er såkalt rene neseprøver uten lukt, og de som har vært brukt og tatt på av deg og andre. Jeg har endt opp med fire forskjellige beholdere. De som er rene, rene men vasket, mine rene, mine brukte og andre brukte. Skal ikke være lett. Jeg har brukt plastposer som er merket, men jeg tror jeg kommer til å gå mer over til plastbeholdere, litt store bøtter.

Det er mye med neseprøver, det er flere beholdere å holde styr på. Det er viktig å skille på de som er “rene” og de som man tar på- viktig å bruke klype eller hansker for å ikke sette lukt. Så for å få de brukte til å blir “rene” igjen- så er det forskjellige ting man kan gjøre. Jeg legger de brukte i plastposer, så koker jeg de i en gryte i ca 30 minutter. OBS: bruk en gryte som kun brukes til dette- det blir belegg av kvaen(og deilig lukt). Deretter legger jeg de på langbrett, og tørker de sent. Så tar jeg de i vaskeposer(netting) og lar de henge til lufting i ca 1 mnd. Det håper jeg holder.

Det er jo ingen sikkerhet for at de ikke lukter, men dette er det beste jeg kan gjøre. Jeg merker at det blir veldig mye utstyr etterhvert som det blir høyere opp i klassene. Pr nå har jeg ca 200 neseprøver, og når en bruker opp mot 30 i hver treningsøkt så går det fort mange neseprøver. Særlig i begynnelsen går det mye neseprøver, det skal være renest mulig og enklest mulig for hunden. Så en bytter neseprøvene ofte, og har godt med lukt på sin egen.

Etterhvert blir det jo annerledes, hvor en skal ha inn lukt fra fremmed osv- men det er langt frem i tid for meg og Prima sin del.Vi har tatt det veldig rolig i innlæringen i dette. Jeg begynte med at jeg bare lot henne touche neseprøven, så ble det frysemarkering( som ikke bare var enkelt å lære inn)Så la jeg til en og en pinne, lenge var det mer en nok med bare to pinner. Ho plukket i hytt og pinne, hadde ikke tid og brydde seg ikke om å gå i søk. Jeg var kraftig frustrert, og hadde lyst til å gi opp. Jeg lærte å ha litt is i magen, lærte at Prima har godt av å lære å jobbe litt under frustrasjon, og komme utav frustrasjonen. Det funket sånn bob bob:) Jeg har vel funnet ut at jeg roer neseprøven ned så godt jeg klarer. Men plutslig så virket det som noe bare falt på plass, og hun markerte oftere og oftere på riktig pinne. Da begynte jeg å tro litt igjen. Men det var en lang læringskurve for oss begge.

neseprøve til koking

Men det er gøy å se hvordan hunden bruker sansene sine. Se hvordan hun selv også utvikler selvtillit. Dette fører også til at jeg har lyst til å begynne med andre ting som involvere luktesansen til hunden. Spor, smeller, nosework osv. Hun elsker jo også å jobbe med feltsøk, så jeg må bli mye flinkere til det.

nå er det jo om å gjøre hele øvelsen sterkere, generalisere og gjøre vanskligere. Det finnes jo flere varianter, og på nettet finnes det flere måter å lære inn neseprøven på. Sjekk ut, finn din måte å lære det inn på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.