Generalisering

Var på stevne for ikke så lenge siden, og det var flere ting som gikk igjen. Og jeg sitter igjen med tanker om hva jeg må bli flinkere til å gjøre fremover.

 

Først og fremst- hunder har ofte store problemer med å generalisere. For oss mennesker faller det oss ofte ganske lett. Vi kan kjøre en type bil, og uten store problemer kjøre en annen type bil.

Hunder har et helt annet syn og måte å lære på.

De kan fint lære en øvelse feks sitt i stua, og den sitter hver gang du ber den om det. Men hvis det kommer folk inn døra, og den blir kjempelykkelig og hopper opp på gjestene så kan den plutslig ikke ordet sitt. Det er ikke fordi den er ulydig, eller dum eller gir deg fingeren. Den har rett og slett ikke forstått at ordet betyr noe i denne sammenhengen. Sitt for den betyr- sitt når jeg står foran deg med godbit i stua. At det kommer mennesker, at du sier ordet bak den og at den er i gangen- er kjempestore forandringer- så store at den ikke skjønner hva den skal gjøre.

Det er som å sette et menneske i en lekebil og be de kjøre den,og like etter kreve at de skal kunne kjøre en semitrailer- noe som overhodet ikke er likt.

Hunder blir ofte kalt for teite, ulydige, dumme, gir fingeren, dominante, hevnlystne osv istedet for å si det som sant er: hunden kan ikke øvelsen godt nok, og kan ikke generalisere.

Jeg kjenner jeg blir motløs og lei meg når jeg hører om folk som i fullt alvor mener at hunden løp feil på agilitybanen, for å hevne seg fordi den ikke fikk pisse på en stolpe i det den skulle inn på banen. Eller at bikkja gir deg fingeren fordi den løper fra fellesdekken,osv. Mange eksempler på at vi misforstår hunden,og måten den lærer på.

Og jeg ser jo også at jeg må bli flinkere til å generalisere, et hopp er hopp i hundehall, på en snødekt bane, på gress, med publikum, uten publikum, med andre hunder, med andre lukte osv.  Og jeg må trene masse mer på konkurranseutfordringer.

En veldig fin og enkel film om noe så vansklig som generalisering.

Dette må jeg øve mer på.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.