Lydighet anno 2022

Lydigheten for vår del min og Prima er over. Kroppen ho sin tåler rett og slett ikke hva som kreves av en hund på topp i LP idag.

For litt siden gikk lydighetsnorge ut, og lurte på hva de kunne gjøre for å øke rekrutteringen til lydighet i Norge. De fikk haugevis av svar, erfaringer og informasjon. Mye av det synes jeg var smart, godt gjennomtenkt og fornuftig. Allikavel gikk lydighetsnorge ut, og skrev tydelig et negativt innhold- hvor det meste gikk på at de kunne ikke forandre reglene- og at folk måtte se litt positivt på ting. Det var hvertfall slik jeg oppfattet det- og det er mitt syn.

Allerede her gjør de samme feil som de alltid har gjort- de lytter ikke aktivt til de som svarer. De tar det seg det de vil, og det de er enig i. Og er ligger vel det store problemet. Utøverene føler seg ikke sett, og hørt.

Det er masse positivt med lydighet ingen tvil, men alt som er negativt skal feies vekk, og det er lite rom for å se helheten.

Jeg har vært borti mange negative lp hendelser:

Hund som biter dommer, og blir utvist- men ingenting annet skjer. Neste gang blir det slåsskamp med en annen hund, ikke pent.

Kommentarer som: de får de tåle, tåler du ikke dette kan du bare finne deg noe annet å gjøre, bikkja de er for svak for lydighet, kanskje like godt å begynne med rally med den bikkja der, hvis den ikke tåler lp- er det en dårlig mentalt hund.

Hund som er så glad for tannvis at den får ikke lov til å forsette klassen, det er kjipt for en som har mannet seg opp til å gå- og så blir hevet ut(gammelt regelverk)

Frekke kommentarer fra dommerene

Nedverdige kommentarer fra dommere feks: ja skal du bare stå der eller skal du flytte raua di?? Person som var så nervøs at ho nesten svimte av i ringen…

Leie hendelser på felles, det gjør noe med både hund og fører. Det gjør også til at tilskuere som vurdere å stille- blir redde. Og ja det er dyr vi jobber med, men fy så ekkelt det er når det skjer.

Hunder uten kontroll som ikke kanskje ikke burde vært løse

Hunder som stikker av for å starte slåsskamp

Stevner som er lagt opp slik at uerfarne eiere og hunder får en fryktelig vanskelig og unødvendig skummel opplevelse.

Hund og eiere som har det råbra på trening, kjempegøy. Som kommer på stevner, og for hvert stevne blir mer og mer en skygge av det de hadde.

Dette er ikke bare ting jeg har opplevd som fører selv, men også sett over flere tiår i lp sporten.

Så har vi også:

De som er stygge mot hunden både i trening, og på stevner- uten reaksjoner fra stevneledelsen.

De som står med hjertet i halsen, nybegynner første stevne- og så skal dommeren rope ut all feilene som blir gjort.

Utøvere som står og gråter fordi de har hatt så elendig opplevelse i ringen.

Dette har ingenting med regelverket å gjøre- dette har med sunt bondevett og omtanke å gjøre.

Om jeg elsker lydigheten- ja deler av den. Jeg elsker øvelsene, jeg elsker at man kan pirke, og trene og blir bedre. Jeg elsker at man finner flyten sammen med hunden, at man blir en bedre trener. Å knekke koden for å trene akkurat den hunden, at man kan bygge viderer på ting man kan. Jeg elsker gode treningskamerater som bygger hverandre opp, heier hverandre frem. Glad for at det virker som det går den rette veien når det gjelder hvordan men trener hund. Elskere å finne de rette knappene for å finne akkurat det som fungere der og da. Elsker at det er så mye variasjoner når man trener forskjellige hunder.

Men lydighet var en sport for alle hunder, det er den desverre ikke lenger. Mange raser kan øvelsene, men klarer ikke å gjøre det i henhold til regelverket- hvertfall ikke sett opp mot de rasene som gjør det bra- demotiverene som faen!

Før kunne Elite klassen være: schæfer, border collie, fuglehunder, blandingsbikkjer, retriever, terrier, spaniel, dobermann, rottis, m.m

Nå er du heldig om du ser disse rasene i kl 2- det gjør meg trist. For lydighet har utrolig mange fine ting, og herlige kvaliteter- den går bare i fullstendig feil retning.

Om jeg kommer til å trene lp med min neste hund- ja uansett rase. Men rasen jeg får kommer nok til å sette standarden for hvor høyt jeg kommer oppover i klassene- det er den harde sannheten.

Men er det sånn vi vil ha det?

Jeg skjønner veldig godt hvorfor folk heller vil gå rally, og det har ikke bare med at det en sport for hunder som ikke har nerver til å klare lydigheten, eller at de er for dumme.

Dette er mitt innspill til lydighetsnorge.

Takk for meg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.